KHGM Genel Müdürü Prof. Dr. Hilmi Ataseven: “Doğru tedarik zinciri ve stok yönetimi sağlayarak verimliliği artırmak önem arz ediyor”

5. Tıbbi Tedarik Kongresinin açılışında konuşan ve etkin kaliteli ve kesintisiz sağlık hizmetinde kaynakların verimli kullanılması için tedarik yönetiminin önemini vurgulayan KHGM Genel Müdürü Prof. Dr. Hilmi Ataseven, “Bu kapsamda en doğru tedarik zinciri ve stok yönetimi sağlamak, verimlilik artırıcı eylemler gerçekleştirmek, tüketimi kontrol altına almak, uluslararası teknolojileri takip etmek ve yerli malzemelerin kullanımını yaygınlaştırarak süreç yönetmek önem arz etmektedir” dedi.
Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğünün yaklaşık 850 sağlık tesisi olduğu düşünüldüğünde etkin tedarik yönetimi ve bunu kullanacak sistemlerin öneminin daha iyi anlaşılacağını belirten Ataseven, “Tıbbi tedarik zincirinde en önemli amaçlardan biri sunulan sağlık hizmetinin kullanılan ürünlerin en hızlı ve kaliteli şekilde hastaya ulaşımını sağlamak olmalıdır. Hepimiz ayrı ayrı bu zincirin parçasıyız ve bir başarı elde edeceksek bu tüm tarafların büyük çaba ve destekleri ile olacaktır. Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü olarak bu süreçteki görevimiz zincirin son halkası olan hastalara sağlık hizmet sunumunu kaliteli hale getirirken yerli ürün kullanımını da yaygınlaştırmak, gelişmiş tüm teknolojileri kullanarak hastanelerimizi gerekli kalite seviyesinde tutmaktır.” diye konuştu.
Sağlık Bakanının da direktifleri doğrultusunda ilaç ve tıbbi sarf malzemelerine erişim kolaylığı sağlamak, sağlık teknolojileri yerlileşme ve yerelleşme çalışmalarına destek olmak ve süreçleri sadeleştirmek amacı ile çalışıldığını ifade dene Ataseven, Sağlık Market ile ilgili çalışmalara şöyle değindi:
“Bakanlığımız ile DMO arasında imzalanan tedarik işbirliği protokolü ile benzer ihtiyaçlar için uygulanan tedarik yöntemi fiyat farklılıklarını ortadan kaldırmak ve standardizasyonu sağlamak ve tedarik süreçlerini sadeleştirerek zaman ve işgücü tasarrufu sağlamak, yerli ürün tedariğini teşvik etmek ile ilaç ve tıbbi cihazlara erişim kolaylığı sağlamak, elektronik açık ihaleler ile alımları gerçekleştirmek amaçlanmaktadır. Bu proje kapsamında sağlık tesislerimizin ihtiyaçlarına yönelik olarak 94 kalem temel tıbbi sarf malzeme ve koklear implant alımı gerçekleştirmiş olup ilaç alımı kapsamında 14 kalem nükleer tıp ürünü temin edilmiştir. 2020 yılında yeni ilaç ve özellikli tıbbi sarf malzemelerin sürece dahil edilmesi planlanmaktadır. İlaç ve sarf malzemeler dışında tıbbi cihazların da sağlık market çalışması kapsamına alınması süreci devam etmektedir.”